SEO 101: De perfecte Google-vriendelijke blog opmaak | LIEF MEDIA
Dienstverlening en advies op het gebied van o.a. all things social media, SEO en contentcreatie.
lief media, contentcreator, seo, seo expert, tekstschrijver, blogger, social media expert, social media advies, webteksten, blogservice, social media, zoekmachine optimalisatie, copywriter, google analytics, wordpress, content creatie, online content, online marketing, contentcreatie, dordrecht, zuid holland
480
post-template-default,single,single-post,postid-480,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.4.1,vertical_menu_enabled,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
stoel met plant

SEO 101: De perfecte Google-vriendelijke blog opmaak

Iedereen die zich een beetje in SEO verdiept weet dat de inzet van HTML een belangrijk onderdeel is van de online vindbaarheid van je website. Bij het houden van een (zakelijke) blog heb je hier bij de opmaak dan ook vaak al snel mee te maken. Met de volgende SEO tips en tricks leg ik graag de codes aan je uit en help ik je alvast in de goede richting. 

Tussenkopjes

Een goede blog bestaat uit meerdere alinea’s mèt tussenkopjes. Niet alleen omdat dit zorgt voor een prettige en overzichtelijke manier van lezen voor jouw bezoeker, maar ook juist voor een optimale SEO van je website. Deze tussenkopjes (ook wel ‘headers‘ of kopteksten genoemd) bestaan uit de HTML tags H1, H2, H3, H4, H5 en H6 en zijn gerangschikt van meest belangrijke tot minst belangrijke koptekst.

Zo staat H1 meestal als titel bovenaan de pagina, is H2 de meest reguliere koptekst voor tussenkopjes boven alinea’s en is H3 de eerst volgende koptekst binnen de alinea met de H2 koptekst. Iedere koptekst is dan ook standaard een stuk kleiner dan zijn voorganger en maakt onderdeel uit van de hiërarchie binnen jouw website. Heel handig voor een zoekmachine als Google, want zo staat de meest relevante of belangrijkste content bovenaan en wordt deze sneller door Google geïndexeerd.

<h1>De titel van jouw blog of pagina.</h1>
<h2>Jouw eerstvolgende tussenkopje.</h2>
<h3>Een tussenkopje binnen de marges van het eerste tussenkopje.</h3>

Klinkt allemaal heel logisch toch? Ook in de visuele editor van WordPress zijn kopteksten zoals deze heel gemakkelijk in de opmaak van je blog toe te passen. Een kleine moeite voor een betere online vindbaarheid èn een groter bereik.

Be bold

Wist je dat Google vetgedrukte woorden tegenwoordig zwaarder laat meetellen in haar indexering dan de rest van je pagina inhoud? Door minstens een of twee woorden met HTML of de bold (of ‘B‘) functie binnen WordPress vetgedrukt in jouw blog naar voren te laten komen vergoot je de kans om hogerop te komen binnen de zoekmachine ranking van jouw focustrefwoord en weten jouw lezers je blog of website nòg sneller te vinden.

Hoe belangrijk vind jij je <strong>focustrefwoord</strong>?

 

Check alt-tijd je afbeeldingen

Iedere afbeelding die je in jouw blog plaatst moet door jou letterlijk benoemd zijn om daadwerkelijk door de zoekmachine bots van Google waargenomen te kunnen worden. Google is immers maar een ‘machine’ en is nog nèt niet slim genoeg om van een plaatje of foto alleen te kunnen aflezen wat hier daadwerkelijk op afgebeeld staat. De alt-tekst is om deze reden dan ook erg belangrijk wanneer je één of meerdere afbeeldingen aan jouw blog toevoegt.

<img src="https://link.naar/afbeelding.jpg" alt="woorden die jouw afbeelding omschrijven">

Let wel op: deze ‘tekst’ is alleen te zien binnen de HTML van je website en heeft dus geen meerwaarde voor jouw bezoekers. Omschrijf je afbeeldingen daarom kort en bondig en maak alleen gebruik van je focustrefwoord wanneer deze daadwerkelijk op de desbetreffende afbeelding te zien is. Misleidende informatie wordt al snel afgestraft en zal uiteindelijk juist het tegenovergestelde effect (= geen of minder hoge ranking) opleveren.

Voorbeeld: Je upload een foto van een stoel en geeft deze ‘stoel’ als alt-tekst. Is het een industriële eetkamerstoel? Maak je alt-tekst altijd zo specifiek mogelijk voor optimale vindbaarheid.

Lijkt dit je allemaal even veel te ingewikkeld? Ook de alt-tekst is gemakkelijk zonder HTML in WordPress aan te passen. Bij het uploaden van nieuwe media krijg je namelijk al standaard de optie om de alt-tekst zonder code in te vullen. WordPress zet deze dan voor je om in HTML en jij hoeft na publicatie van jouw pagina verder nergens meer naar om te kijken. Easy peasy!

Uiteraard is HTML maar een klein onderdeel van inzetbare SEO voor jouw blog, pagina of website. Toch zal je met de juiste toepassing van bovengenoemde tags en overzichtelijke tekst al een behoorlijk eind komen. Zeker de moeite waard. Want: alle kleine beetjes helpen om jouw doel te bereiken. Toch?

 

Blijf je graag op de hoogte van nog meer SEO tips en tricks? Volg mij dan nu op Instagram of like Lief Media op Facebook.

Rieneke Honders

Blogger, freelance content creator en sinds 2015 eigenaar van Lief Media. Social media en online contentcreatie zijn al jaren mijn passie en graag deel ik dan ook mijn kennis en expertise. Op deze blog zul je alle ins and outs rondom mijn vakgebied vinden.

Geen reacties

Plaats een reactie